Westrozebeke + Maldegem

Crossduatlon Westrozebeke

Vorige week op training heb ik me laten zot maken door Lesy om mee te doen aan de crossduatlon in westrozebeke.

Ik had me nochtans voorgenomen om niet meer te lopen door blessuregevoeligheid. Ter voorbereiding dan nog even vlug een km of 3 gelopen op dinsdag om vervolgens 4 dagen zo stijf als een plank te zijn.

Crisis vertelde ons de voorbije weken meermaals hoe professioneel die duatlons georganiseerd zijn en hoe hoog het niveau van de deelnemer is.

Ik kan niet zeggen dat hij gelogen heeft, toen we daar arriveerden stond de parking al vol mobilhomes en ploegbussen.

Tijdens de opwarming vloog de ene na de andere loper ons voorbij die aan het opwarmen was aan een tempo die wij zelfs niet in wedstrijd konden halen. Een minuut of 10 voor de start werd lesy dan ook nog eens tegengehouden door een reporter van focus-wtv (voor wie het wil zien: https://www.focus-wtv.be/sport/crossduatlon-westrozebeke-ideale-conditietest) .

Beiden startten we de wedstrijd zonder druk, we stonden zelfs helemaal achterin het deelnemersveld dat 150 man sterk was.

We moesten 3 rondjes van 1.5km lopen om te starten met telkens een klimmetje van een paar honderd meter. Ik had al snel een tempo vast waarvan ik het gevoel had dat ik het wel enkele kms kon volhouden, nadien bleek dat ik toch nog net onder de 16km/h had gelopen. Met mijn 3 loopkms in de voorbije 8 maanden was ik hier best content mee.

Toen ik ’s avonds de uitslag bekeek bleek dat ik hier wel maar ergens rond de 60ste plaats mee finishte na de eerste loopproef, het niveau lag dus idd wel heel hoog! Toen ik na een minuutje in de wisselzone op m’n fiets sprong zag ik Lesy zich ook al klaarmaken om te gaan fietsen, hij was dus niet ver achter me binnengekomen na ook een sterke loopproef.

 

Net zoals tijdens het lopen moesten we met de fiets ook 3 rondjes afleggen, 3 keer 7km. Het was een heel gevarieerd fietsrondje met enkele korte klimmetjes, boerewegeltjes, vettige stroken door het veld en een singletrack door het bos. In de eerste ronde moest ik heel even bekomen van de loopproef en het duurde dus wel een km of 3-4 voor ik een aanvaardbaar gevoel kreeg in de benen. Al bij al toch nog een 16de fietstijd kunnen realiseren waardoor ik bij het binnenkomen in de wisselzone nog niet veel fietsen zag staan. De wedstrijd sloten we af met nog eens diezelfde 3 rondjes lopen en opnieuw kon ik een, naar mijn doen, redelijk tempo lopen. Ik was in die 2de loopproef maar 35 seconden trager dan in de eerste loopproef, ik denk dat ik dus redelijk goed had ingedeeld. Een minuutje of 6-7 later kwam Lesy ook over de streep. We finishten overall 32ste en 67ste op 150 en als je het deelnemersveld bekijkt mogen we daar best content mee zijn. Lesy is al een oude vent aant worden dus hij heeft het zeker ook nie slecht gedaan! We hebben ons geamuseerd en ooit doe ik wel nog eens mee! Misschien iets meer trainen op het looponderdeel dan…

Na de wedstrijd redelijk snel naar huis vertrokken, ik zou de dag nadien meedoen aan de parkcross in Maldegem dus tijd om aan de recuperatie te beginnen…

 

Parkcross Maldegem

De ochtend na de duatlon opgestaan met loodzware benen, ik geraakte met moeite m’n trap af en vroeg me af hoe ik in godsnaam op m’n velo zou geraken om te koersen in Maldegem.

De wedstrijd was gelukkig maar ’s middags rond 15u gepland dus ik had nog wat tijd om me los te werken. Ik had met Henri en Crisis afgesproken in Westkapelle om samen rustig naar Maldegem te fietsen. De eerste kms liep het voor mij voor geen meter maar achteraf gezien hebben we er goed aan gedaan om naar daar te fietsen, tegen de start van de wedstrijd was ik al redelijk losgefietst.

In maldgem keken we eerst nog een stukje naar de cross van de jonge gasten waar Gilles zich als 4de over de meet kon smijten, sterk! Die jonge gasten springen ook allemaal over balkjes van 35-40cm hoog, iets wat wij zelfs niet geprobeerd hebben!

Henri en Kris startten in de C categorie (35-45 jaar), ik in de B categorie (25-35).  Bij de C’s stonden 47 renners aan de start, bij de B’s 39. Aangezien we met een dagvergunning aan de start stonden moesten we alle drie achteraan aansluiten. Het parkoers was hetzelfde als de voorbije jaren en voor wie het niet kent, het is een mooi toertje. Niet super technisch, enkele balkjes, een paar zandbakjes, iceman z’n bultjes en enkele snellere stroken door het bos. Door een valpartij in de eerste bocht werd ik even opgehouden en gedurende de hele wedstrijd reed ik van groep naar groep, vooral aan de balkjes en daaropvolgende zandbak kon ik renners terugnemen en achter me laten. De eersten zag ik constant rijden maar dichter komen kon ik jammer genoeg niet. Na een 45-tal minuten wedstrijd kwam ik als 12de over de streep, op enkele meters van een groep die reed voor de 7de plaats. Na die duatlon van zaterdag kon ik dus echt niet klagen. Henri en Kris startten samen en konden snel opschuiven in de grote groep, ze werden ook wel even opgehouden door een valpartij bij de start. Na anderhalve ronde kon Henri aansluiten bij de kopgroep en in de laatste ronde kon hij de laatste renner uit z’n wiel rijden en solo naar de overwinning rijden. Kris finishte als 13de wat ook heel sterk was als je de grootte van het deelnemersveld bekijkt. Inhalen op zo’n rondje is niet eenvoudig…

Door familiale verplichtingen konden we niet blijven voor de podiumceremonie en dus reden we al heel snel terug naar huis om het weekend af te sluiten.

 

Proficiat aan Henri met zijn overwinning! Next: Duo strandrace Bredene samen met Henri…

 

3 antwoorden
 1. Henri Delheye zegt:

  Cool Sven! Druk weekendje👍🏻…
  S’morgens al km of 40 gefietst om fiets eens te testen. Andere wielen,banden etc.. op het gemak dan naar Maldegem en toen we daar aankwamen was er al veel volk op het parcours.
  De moed zonk ons beetje in de schoenen toen we die yongsters vlotjes over die balkjes zagen springen. Klasse Gilles 👏🏻. Mooi teruggeknokt naar 4de plaats. Makkie hoor die balkjes.😳
  Bij de verkenning toch enige aarzeling bij ons. Wijselijk besloten om eerste 2 balken niet te springen. Die voor de zandbak waren redelijk te doen, al kwam je wel met snelheid van die berg af. Timing was dus belangrijk. Niet iedereen sprong dus daar hadden we wat voordeel mee. De start was zo rap mogelijk proberen op te schuiven wat aardig lukte. Kris voelde ik in mijn wiel plakken dus hij was ook goed mee. Na 2 van de 8 ronden was ik bij de koplopers in onze reeks. Af en toe een blik naar Sven die knikte dat het goed was😉 we bleven op dezelfde afstand van elkaar.
  Het duurde tot halfweg de laatste ronde dat er plots iemand over me kwam opzetten. Vanwaar kwam die opeens zeg!! Kon ik toch zo niet laten gebeuren en vlak voor de bergjes was het terug aan de dezen. Toch serieus voor moeten Knokken om voor de cyclo cross fietsen te blijven. Machtige afwisseling en zalig parcours.

  Beantwoorden
 2. Pieter Lesy zegt:

  Mooie verslagen Sven. Heel erg sterk hoe jij (samen met Henri) de laatste maanden de wedstrijden volbrengen… En inderdaad, deze duatlon had een deftig deelnemersveld. Ik denk dat ik het persoonlijk niet slechter heb gedaan dan de vorige duathlons maar hier waren er veel en helaas ook goed getrainde deelnemers. Lastig als je 15km/h loopt en het gevoel hebt dat je door iedereen voorbij wordt gelopen. Soit, op naar de volgende. Voor diegene die eens willen proeven. De volgende afspraak is op 1 maart in Berendrecht. Zijn al ingeschreven: Barry, Louis, Kris en mezelf… Beste kijkers, bedankt voor het kijken. Uw reporter ter plaatse!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *